Rom i Italien


Vatikanstaden i Rom

De flesta känner till Vatikanstaten, Stato della Città del Vaticano, som är världens minsta stat på en yta av bara 50 hektar med cirka 550 invånare. Är man i Rom, bör man absolut gå hit.

Staten styrs av påven och dess regering och förvaltning kallas ofta Vatikanen.
Den ligger på en kulle och i de nordvästra delarna av Rom. Sedan 1984 finns även Vatikanstaten med på UNESCO:s världsarvslista.

Vatikanstaten i RomVatikanstaten grundades 1929 som ett resultat av Lateranfördraget vilket ägde rum mellan påvestolen och den italienska regeringen. Dock fanns det fram tills 1870 en statsbildning vid namn Kyrkostaten. Denna upphörde 1870 då Italien enades och påven gick därför utan stat i nästan 60 år.

Runt staten finns en 3 200 meter lång mur. Som turist/ allmänhet får man besöka Peterskyrkan och Vatikanmuseerna. Precis utanför muren ligger även Sixtinska kapellet.
Vill man besöka de andra delarna krävs ett tillstånd.

Det är det italienska Guardia Svizzera Pontificia, ”Påvliga Schwezergardet”, som vaktar staten. Dess 110 man utgör statens enda militära styrka.

När man besöker Vatikanstaten finns det många sevärdheter att beundra. Vad man inte får missa är Sixtinska Kapellet med sin underbara konst.
Här finns många av världens praktfullaste konstverk, till exempel Michelangelos verk. Konstverken är magnifika och fyller ibland hela rum.
Det enda negativa med Sixtinska kapellet är att den omfattande konsten kan bli mycket för dem som inte är intresserande, men samtidigt är det inte många som kan undvika att fascineras.

Peterskyrkan är även den ett måste. Bland det vackraste där är när ljuset kommer in på för och eftermiddagen och kyrkan för ett speciellt ljus.
För de som orkar rekommenderas även att ta sig upp i kupolen. Med hiss kommer man upp till utsikten ner i kyrkan, går man sedan de 330 trappstegen får man en vy över vad som känns som hela Rom.

Det finns mycket att säga om de olika konstverken.. Vilka man absolut inte bör missa. Alla har sin historia och alla är vackra. Den som vill mer än bara beundra bör gå en guidad tur, antingen kan man anmäla sig i förtid eller haffa en guide utanför. Många studenter har personliga guideturer (ej i grupp) till bra priser.

Man bör även tänka på att köerna kan vara långa och i sommartider är där varmt. Var därför gärna där innan det öppnar (8.45) eller precis efter lunch. Glöm inte heller att Peterskyrkan kräver anständiga kläder såsom ej för korta kjolar eller bara axlar.

Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15