Rom i Italien


Transporter i Rom

Att ta sig till och runt i Rom är enkelt, det finns flera bekväma sätt att välja mellan. Nedan kan du läsa om de vanligaste sätten att ta sig fram.

Flyga till Rom

Enklaste sättet att ta sig till Rom är via flyg. Det går dagligen flyg till Rom från Sveriges största flygplatser samt Köpenhamn, och är man i god tid går det att hitta kapbiljetter. Med charterbiljetter kan man också komma billigt undan.
Flygplatserna ligger en bit utanför Rom, Ciampion Aeroporto GB Pastine ligger 1,5 mil utanför och Fiumicino ligger ca 3 mil utanför staden.
Det är lätt att ta sig in till staden med antingen tåg (går till centralstationen Termini), buss eller taxi (ca 50 euro). Många hotell anordnar även så kallas shuttle service, från flygplatsen direkt till hotellet.

En del väljer att bila till Rom, vilket givetvis är ett spännande alternativ. Med stopp på vägen kan det bli en mycket trevlig semester.
Det går även att ta både buss och tåg till staden, vilket givetvis tar längre tid än till exempelvis flyg.

Ta sig runt i Rom

Det absolut bästa sättet att ta sig runt i centrala Rom är till fots. De historiska monumenten ligger nära varandra och med behagliga skor är det inget problem strosa runt. Det gäller dock att vara uppmärksam med trafiken, då ryktet stämmer att italienare kör som galningar.

För den som vill ha det lite bekvämare finns det även flera turistbussbolag, som för knappt 20 euro kör en runt mellan turistattraktioner under en dag. De har ingen guide, utan man hoppar helt enkelt på och av dem som man vill.

Tunnelbanan i Rom Rom har även lokala bussar, spåvagnar och metro. Biljetterna kallas ATAC och med dem kan man ta sig runt i Rom med alla transportmedlen.
Automater att köpa biljetter finns lite överallt, man kan köpa veckobiljett (CIS, dryga 10 Euro), dagsbiljett (ca 3 Euro), och 75 minutersbiljett (ca 80 cent).
De två metro-linjerna går ihop vid Termini, och åker till huvuddelen ut i förorterna.
Stadsbussarna har knutpunkter vid Termini, Piazza Venezia, Largo Argentina och Piazza San Silvestro. Kartor finns att köpa ibland annat tidningsstånd (där man även kan köpa biljetter).

Det går även att ta taxi runt, vilket är lite billigare än i Sverige. Man rekommenderar att dricksa cirka 10 procent.
Att köra bil själv i Rom är inte att rekommendera, trafiken är hetsig och gatorna trånga, parkering både dyrt och svårt att hitta.
Vill man kan man även hyra cykel och cykla runt, mycket trevligt men man får vara uppmärksam med trafiken, speciella cykelutflykter finns även.


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15