Rom i Italien


Tivoli utanför Rom

Vill man uppleva en charmfull stad och en obeskrivligt vacker park är Tivoli den rätta platsen för en dagstur utanför Roms stadsgränser.

Staden, som tidigare hette Tibur, grundlades på en strategiskt viktigt plats ovanför vattenfallet Anienes. Idag är staden med sina knappt 50 000 invånare en plats för njutning och avslappning, och att bara vara. Tivoli ligger vackert på en kulle och minner oss om vad som en gång var, staden har trots allt genomlevt flera epoker.

Här finns bland annat världsberömda trädgårdar och vackra hus att beundra. Till exempel Hadrianus villa som är mycket välkänd, likaså kardinal d’Estes villa med inte mindre än 100 fontäner. Poeten Horatius byggde en lantgård här, dit han åkte för att vila upp sig och slippa undan Roms sommarhetta.

Staden ligger 30 km från Rom och hit tar man sig smidigt med buss.


Villa Tivoli

Hadrianus villa

6 km sydväst om Tivoli ligger villan som kejsaren hade som sitt sommarpalats mellan 117-134 e Kr.
Idag är det ett stort utomhusmuseum med modeller av kejsarens favoritbyggnader.
Egentligen är det som en stad i sig själv, en stad med det allra bästa från Romarriket, Grekland och Egypten.
Kejsaren var en utbildad och berest man, han älskade konst. Detta har satt sina spår i villan, här finns en grekisk teater, ett sjukhus, ett gyllene torg, en gladiatorarena, en maritimteater, flera bad, casino, trädgårdar, tempel, samt både ett latinskt och ett grekiskt bibliotek

Många som väljer att åka till Tivoli och Hadrianus villa menar på att detta är en av de saker som sätter störst spår efter deras Rombesök, eftersom det skiljer sig från många av de andra sevärdheterna, men givetvis är möjligheten att åka hit en tidsfråga.


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15