Rom i Italien


Städer utanför Rom

Med tåg går det snabbt och lätt att ta sig till någon an alla de mindre städer/ byar som ligger en dryg timmes färd utanför Rom. Här kan du läsa om några vackra platser utanför stadens gränser.

Från centralstationen Termini går det tåg en gång i halvtimmen/timmen (beroende på veckodag) till orterna, och en biljett kostar mellan 1-5 euro för enkel resa.
När man har varit i Rom ett par dagar, och sett sevärdheterna, kan det verkligen vara värt att slippa stadens hets och åka ut på landet där atmosfären är helt annorlunda.

Castel Gandolfo

Nära sjön Albano ligger denna mysiga lilla stad. Staden som ligger 10 minuter från stationen (och sjön) är uppbyggd kring det centrala torget, där det även finns en kyrka, San Tommaso di Villanova, och en fontän.
I staden finns påvens sommarhus, staden har till och med lytt under Vatikanens lagar under en viss tid efter att den första påven kom hit 1636.
Man tar sig enklast hit med tåg som tar cirka 45 minuter.

Bracciano

30 km nordväst om ligger denna lilla by, mest känd för vulkan sjön Lago do Brazziano, den åttonde största sjön i Italien. Det är mycket populärt att segla i sjön.
Här finns även ett välbehållet slott från medeltiden, Castello Orsini-Odelscalchi.
Hit tar man sig enklast med tåg från Rom på knappa 45 minuter.
I närheten finns även två andra städer från medeltiden, Anguillara Sabazia och Trevignano Romano. På vägen till den sistnämnda ligger även en gammal kyrka med mycket historia, idag omgiven av en vacker örtträdgård.

Frascati

Med metro från Termini och sedan buss kommer man fram till denna härliga stad. Här finns bland annat Villa Aldobrandini, byggnad från 1500-talet med underbar utsikt.
Frascati var allaredan på romartiden en populär semesterort, då romarna tog sig ut till denna by, 20 km sydöst om Rom, och har sedan dess varit ett viktigt centrum för landets kultur.
Staden omges av en vacker stadsmur och är känd för sitt gyllene vita vin, som görs av malvoisiedruvor.


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15