Rom i Italien


Spanska trappan -Piazza di Spagna i Rom

Ytterliggare ett måste i Rom är spanska trappan. Detta historiska monument har idag förvandlats till en naturlig samlingsplats och en stor turistattraktion.

Trappen heter egentligen Scalinta della Santissima Trinità dei Monti, men har fått sitt kallelsenamn från torget nedanför, Spanska toget. Den ritades av Francesco de Sanctis och byggdes 1723 med hjälp av pengar från frankrike och med välsignelse från både påven och kungen. Idag är den eleganta trappan ett av Roms starkaste minnesmärken från rokokon.

Trappan förbinder Piazza di Spagna och Piazza Trinità dei Monti. Ovanför ligger den vackra barock-kyrkan Santissima Trinià dei Monti och nedanför börjar den luxuösa shoppinggatan, med små boutiquer med märkeskläder, trendiga trattorior och restauranger.
Efter att en spansk ambassadör i Vatikanen bosatte sig vis torget har området av historien blivit ett spanskt territorium.

En bild på Spagna torget.

Spagna i Rom

Den graciösa trappan har 138 steg och är byggd i tre nivåer med vackra utsmyckningar. Arkitekten sägs ha varit inspirerad av den heliga treenigheten.
Vid trappans fot finns fontänen Fontana della Barcaccia, som i värmen är en perfekt vilopaus och vattenpåfyllare. Fontänen byggdes mellan 1627-1629 och är byggd som en vattenfylld båt, vilket ska symbolisera Tiberns översvämning 1598 då en båt ska ha gått på grund vid Pncio. Namnet Barcaccia kan faktiskt översättas till ”usel båt”.

I maj är trappan särskild vacker, täckt av azaleor. Trappan har förekommit i flera filmer, kanske främst i ”Prinsessa på vift” från 1953 med bland annat Audrey Hepburn.

Vid foten av trappan finns ett litet museum som är tillägnat några av de stora författare och konstnärer som levde delar av sitt liv i Rom. För att nämna några: John Keats, Percy Shelley, Joseph Severn, Lord Byron och Leigh Hunt.

Spanska trappan ligger väldigt centralt, med många andra attraktioner i närheten, och är ett perfekt ställe att utgå från om man vill utforska staden till fots.

Ett tips är att sätta sig vid fontänen, på trapporna eller varför inte hoppa upp på ett av trappräckena. Vila en stund, andas in, spana in folket, och njut.

Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15