Rom i Italien


Sevärdheter i Rom

Som många storstadssemestrar står sevärdheter högt på schemat. I Rom finns någonting för alla. Historiska, kulturella, moderna, annorlunda och roliga sevärdheter – det är bara att välja och vraka.

Rom är en riktig storstad, med högt och pulserande tempo. Skillnaden från många andra städer att det dock finns sevärdheter nästintill vart man än vänder sig. I varje kvarter finns det något med en historisk anknytning, som visar på vilken stormakt staden än gång var.

Historiker på semester hade nog kunnat tillbringa veckor i staden, bara för att utforska allt den erbjuder. För ”de vanliga” finns det dock ett antal sevärdheter man absolut inte bör missa. Till exempel världens minsta stat, Vatikanen, eller ett av världens bäst bevarade tempel, Pantheon.

Forum Romanum, Ostia Antica och Colosseum med Fori Imperiali är tre platser att besöka för att beskåda (ock känna) hur stort Romarriket en gång var.

Är man i staden måste man även se lite av all den konsten som finns här. De tre vanligaste museer är Museo Nazionale Romano, Sixtinska kapellet och Galleria Borghese – alla värda ett besök.

Med tanke på religionens påverkan i staden (bland annat med Vatikanstaden) bör man besöka i alla fall någon kyrka utöver Peterskyrkan.

Med tanke på det stora utbudet av sevärdheter i staden, och den eventuella tidsbegränsningen man som turist har, bör man planera i förväg vad man allra helst vill se.
Många sevärdheter ligger i centrala Rom och det är gångavstånd mellan dem. Ett smart sätt är därför att planera sina egna ”rutter”, så får man med flera besök på en och samma dag. Dock bör man ha en guidebok med sig, monumenten finns överallt och att läsa om dem gör dem tusen gånger mer intressanta än att bara fascineras av dem.

Är man inte lika hurtig finns det busskort man kan köpa (till exempel på hotell eller turistinformation). En endagsbiljett kostar mellan 15-20 euros och då får man åka obegränsat med turistbussar som går mellan de största sevärdheterna.
Men, att strosa runt gör att man ”stöter på” många sevärdheter, så man bör i alla fall gå ett par promenader.

Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15