Rom i Italien


Roms historia

Rom är en väldigt historisk stad. En del sevärdheter härstammar från före Kristus tid, och på ett besök i staden märker man detta, både dess historia och kultur är fantastisk. Här kommer lite kort fakta om hur det hela började.

Om man ska tro på historieböckerna grundades Rom någon gång på 700-talet f Kr av tvillingarna Romulus och Remus. De två bröderna blev övergivna som små, uppfödda av en varginna och som vuxna ”grundade” de varsin by. Efter strider mellan bröderna dödade Romulus tillslut Remus och hans Rom gick mot sin glansperiod.

Den romerska republiken existerade från 500-talet f Kr, och runt Kristi födelse blev det till det romerska riket med Augustus som kejsare.
Augustus, som tidigare hette Octavianus, var faktiskt den mycket omtyckte fältherren Julius Caesars adoptivson. Caesar hade tidigare utropat sig själv till diktator på livstid, men mördades av Brutus 44 f Kr, och det var 17 år senare som Augustus utsedde sig själv till kejsare.

År 312 blev kristendomen landets stadsreligion, detta efter att kejsar Konstantin påstod sig sett ett kors i himlen före han besegrade sin medkejsare Maxentius.
Landets kejsare har alla varit väldigt intresserade av konst och påkostade byggnader, något som har lett till landets kulturliv idag.
Under slutet av 300-talet inledde Roms fall, då provins efter provins erövrades av barbarer. År 476 föll kejsardömet i och med den siste kejsarens fall.
I nästan 1000 år låg Rom i skymundan av Frankrike, och landet styrdes av bygg-galna småfurstar (som många använde marmor från de anrika templen för att bygga sina påkostade palats). Men år 1377 återvända äntligen påvarna till staden och den blomstrade på nytt.
1527 tog dock detta slut i och med den tyska kejsaren Karl V:s intåg i staden, då han erövrade, plundrade och höll den i dryga sju månader.

Fram till slutet av 1800-talet var landet inte enat, men 1870 tog sig kung Vittorio Emanuele’s befälhavare Garibaldi igenom Aurelianusmuren runt Rom och kunde tillslut ena Italien.

1922 utnämndes Benito Mussolini till regeringschef, och för att visa sin storhet byggde han bland annat ett palats på Romulus gamla område. 1946 infördes den nuvarande republiken. Än idag finns påvarna kvar i landet, men utan makt. Dock styrs Vatikanstaten av påven.Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15