Rom i Italien


Pompeji utanför Rom

En mycket speciell och otrolig upplevelse är att besöka Pompeji, staden som den 24 augusti år 79 e Kr inte bara begravdes helt av vulkanen Vesuvius utbrott, utan även förvarades för evigt.

I Pompeji möter man en stad som stannade upp och stelnade till när lavan for förbi. Staden är mer eller mindre helt bevarad som den en gång var just då. Brödet ligger kvar i bagarens ugn, serviser står på borden, marmorn och statyerna är fortfarande lika vackra som de en gång var.

I och med att Pompeji förvarades så pass bra som det gjorde, har man kunnat använda det i historiska efterforskningar om hur människorna en gång levde. För att veta vilken mat de åt har man studerat de gamla kokböckerna. För att få reda på hur de roade sig har man utforskat stadens dåtida bordell, där bilder än idag finns kvar med vilka tjänster som utförs och vad de kostar, till och med klottret från nöjda kunde finns kvar.

Pompeji återupptäcktes på 1700-talet och sedan dess har man grävt ut över 44 hektar av den gamla staden, två tredjedelar av det som en gång var staden. Staden är dessutom med på UNESCO.s världsarvslista.

Att vandra runt i staden, och se det som en gång var, gör att man undrar vilket liv människorna levde. Vilka de var. Och vad de tänkte när vulkanen bröt ut.
För det första måste de ha blivit chockerade. Vesuvius hade inte haft ett utbrott på 1 600 år och många visste inte ens om att berget i självaste verkat var en vulkan.
Veckorna före hade det mullrat i bergen och djuren varit oroliga, och 17 år tidigare utsattes staden för en svår jordbävning. Men varningstecken är så lätta att ignorera, och när människorna väl försökte fly var det allaredan för sent. När småsten och aska började regna över staden flydde många in i sina hus, i tron om säkerhet, men efter fyra-fem timmar började tak och hus att rasa samman och många kvävdes därför till döds.
Under de två dagarna utbrottet varade spydde vulkanen totalt ut tre kubikkilometer material.

Man kan ta sig hit från Rom med tåg till Neapel, där man sedan byter till ”Circumvesuvia”-tåg.
Rekommenderat är att gå olika rundturer, vilka kan variera mellan allt från två till sex timmar.

Att vara i Pompeji är som att på många sätt vara på besök i den antika världen, förutom att människorna saknas. Det är en upplevelse över det vanliga, och har man möjlighet ska man definitivt åka dit.

Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15