Rom i Italien


Pantheon i Rom

Med sitt magnifika hål mitt i det kupolformade taket är Pantheon fascinerande både för den arkitektintresserade och vanliga människor. Det är ett otroligt bygge, omgivet av härliga caféer.

Den ursprungliga byggnaden byggdes 27 f Kr av Marcus Agrippa, som ett tempel för alla gudar. Men ersattes år 118-125 e Kr av Hadrianus rotunda, vilken i byggnaden hedrade Agrippa.
Idag står Pantheon kvar och minner om Roms kejserliga period, hela området runtomkring Pantheon påminner om barocken och byggnaderna är otroliga.


Pantheon i Rom

Pantheon består av två delar. Entrén med ett trekantigt tak som bärs upp av 16 rosa och grå ståtliga granitpelare, varav alla utom tre är i original (de andra är kopior från 1600-talet).
Dörrarna in i salen är massiva bronsdörrar, original men mycket omgjorda.
Väl inne i salen möts man av ett fantastiskt marmorgolv med det vackra originalmönstret, och i taket den mäktiga kupolen (Europas största). Den är exakt lika bred som den är hög, 43,3 m, och i mitten är det så kallade oculus, hålet med en diameter på 8,3 meter. Som inte bara ger in ljus utan stöder strukturen och spänner upp så att kupolen hålls uppe.

Byggnaden har inspirerat och fascinerat många. Michelango lär ha sagt att det var ”ritat av änglar och inte av människor”.
På 600-talet helgades det åt madonnan Sankta Maria och martyrerna, och sedan dess har den använts som kyrka och begravningsplats för berömda människor, bland annat Rafael.

Utanför Pantheon finns fontänen Giacomo della Porta och torget Rotonda, där man dag som kvällstid kan beskåda både monumentet och folkvimlet, på en servering eller trappa.

Pantheon är kort och gott ett vackert arkitektoniskt mästerverk, enastående i sin klass, som verkligen är värt ett besök. Inte minst för att beundra vad romarna åstadkom allaredan för nästan 2000 år sedan.


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15