Rom i Italien


Ostia Antica i Rom

Utanför Rom ligger Ostia Antica, en intressant plats att besöka där man bland annat får uppleva delar av Roms tidigare logistik-uppbyggnad.

Cirka 2 mil sydväst Rom ligger Ostia Antica, vad som en gång var en av Roms mest betydelsefulla platser för utrikestransport med dess ypperliga hamnläge vid Tiberns flodmynning.
Ostia grundades på 300-talet f Kr som en enkel fästning men växte snabbt. Hamnens viktigaste handelsvara var spannmål till Roms miljonbefolkning. Under hamnens cirka 600 blomstringsår fraktades dessa varor upp till Rom på flodpråmar. När hamnen blev otillräcklig för behoven anlade kejsar Claudius en ny, cirka 4 km norrut.
För dryga 1 000 år sedan dog staden helt ut, och idag har floden dragit sig tillbaks och ändrat riktning.

I slutet av 1800-talet började man gräva i de omfattande ruinerna och sen dess har många fynd gjorts. Idag har byn Ostia ett par hundra invånare, det är ett biskopssäte, ett av de äldsta och mest ansedda i den katolska kristenheten.

Ett besök i den forna staden ger en inblick i hur livet kunde vara. Man passerar Decumanus Maximuz, stadens huvudgata med vita marmorpelare.
Här finns en gammal teater, där det även låg ett tempel och ett torg med illustrerande mosaik av diverse importvaror.
Även forumet går att besöka, vilket var centrumet för den byråkratiska maten i staden. Här finns även ruiner av den gamla badanläggningen och gamla tempel.
Capitolium var ett storslaget tempel som dominerade staden. Idag finns enbart ruiner kvar, men klättrar man över tröskeln kan man se sällsynt lukullisk marmor.

På området finns ett mindre museum där de mest värdefulla fynden visas. En huvudattraktion är marmorstatyn av guden Mitra.

Det är enkelt att ta sig till Ostia Antica med lokaltåg på cirka 20 minuter från Porta San Paolos tågstation. Från stationen i Ostia Antica går man en skyltad gångväg. Inträdet kostar 4 euros men är gratis för barn och pensionärer. Här finns en servering och det kan vara en fördel att hyra en audioguide för att få reda på intressant fakta om platsen.


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15