Rom i Italien


Mat och Dryck i Italien

Italienarna är berömda för sin matkultur, dess smakupplevelser och alla de varierande rätterna. Är man i Italien ska man definitivt ta seden dit man kommer, och njuta av alla måltider till fullo. Här följer lite kort information om deras matvanor.

Allt är ett njutningsmoment, från kaffet på morgonen, till luncher, glass på eftermiddagen, goda middagar och fantastiska viner, och dessutom till bra priser.
Varje region i landet har dessutom sina egna specialiteter, och italienarna är väldigt noggranna med att använda färska råvaror.

Man kan välja att äta i barer, cafeterior eller stånd om man vill komma billigt undan.
Trattorior är restauranger som ofta är familjeägda och billigare än restaurangerna, ristorante, men maten behöver inte vara sämre för det. En osteria kan vara alltifrån en enkel trattoria till en pub.

Frukost

Bor man på stora hotell är frukosten ofta en vanlig traditionell frukostbuffé med allt från flera sorters bröd, till ägg, flingor och frukt. En traditionell italiensk frukost består dock av en cappucino eller caffe latte med en enkel croissant eller ett par kakor.
Ofta äter italienarna sina frukostar i små ”barer” på väg till jobbet, städerna kryllar av sådana så det är bara att prova. Frukosten mättar inte som den hemma, men det blir desto mer plats för mat senare under dagen.

Lunch

Traditionell Pizza i RomDet finns flera olika lunchalternativ och lunchtraditioner. Har man bråttom är det lätt att ta en smörgås, pizza-slice eller något annat snabbt och lätt som säljs i någon av de många stånden.
Har man mer tid kan man dock äta en riktig italiensk lunch, ofta bestående av mer än en rätt.

Middag

Middagen är för många dagens njutningsmoment, en tid man ägnar åt nära och kära.
Vill man äta som en italienare börjar man med en förrätt antipasti, till exempel mozzarella med tomat, soppa, skaldjur eller bruschetta.
Efter det kommer huvudrätten, primi, vilken man givetvis kan hoppa till direkt om man vill. Detta är nästan alltid en talrik pasta, pizza eller risotto.


Spaghetti - Rom

Secondi är huvudrätten efter den första, där man väljer mellan fisk eller kött. Vill man ha grönsaker eller potatis till får man ofta beställa in det själv.

Som tur är så är portionerna inte särskilt stora och man kan faktiskt orka äta allting, till och med brödet som alltid kommer in med maten.

Efter maten äter de gärna efterrätter dolce, vilken man tar en kaffe till. Alternativt kan man gå till en av alla underbara glassbarer.

Dryck

Vinerna är ofta över förväntan, även de billiga husvinerna kan vara riktigt goda och verkligen värda att testa.

Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15