Rom i Italien


Kyrkor i Rom

Mycket av den historia som finns i Rom ryms i kyrkorna. Målningarna, utsmyckningen och arkitekturen är fantastisk. Att besöka kyrkorna är ett lätt sätt att njuta av staden, se kulturen och andas historian.

San Clemente

Om det är en plats i Rom man bör besöka för att uppleva dess historik, så är det San Clemente-kyrkan. Kyrkan tros gå tillbaka till 200-talet f Kr, men det finns lager och spår av flera epoker sedan dess i kyrka, bland annat ett bönehus från 100-talet e Kr, stensättning från 1100-talet och en basilisk från 400-talet e Kr.

Kyrkan är öppen dagligen 9 - 12.30 och 15 -18, samt från klockan 10 på söndagar.

Santa Maria del Popolo

Om San Clemente visar Roms historia, så visar den rosa kyrkan Santa Maria del Popolo dess konst och arkitektur. Här har mästare visat sina talanger inom både måleri, skulptur, dekoration och arkitektur och man kan bland annat beskåda Petrus korsfästelse av Caravaggio, Chigi-kapellet av Bernini och Rafael och ett bedårande målat glasfönster av Marcillat.

Kyrkan har öppet dagligen 07 – 12 och 16 – 19 samt söndagar 8 – 13.30 och 16.30 – 19.30.

Santa Maria in Trastevere

Detta tros vara stadens äldsta kyrka, och enligt många även den charmigaste.
Den byggdes av påven Calixtus I på 200-talet och var ett tidigt centrum för tillbedjan av jungfru Maria. Platsen där den är byggd i området Trastevere sägs vara den plats där olivolja på något otroligt vis sprang upp ur marken på Jesu födelsedag.
Kyrkan är dessutom enda välbehållna medeltida kyrka, alltså som inte blivit förstörd av förfall eller renovationer.

Kyrkan är öppen dagligen mellan 7.30 – 20.

Sant’Andrea della Valle

Har man sett Puccinis opera Tosca är ett besök här ett måste, kyrkan utgör nämligen scenen för den första akten.
Kupolen i kyrkan är dessutom stadens näst största, här finns även en vacker asymmetrisk fasad från barockepoken och fresker av Domenechino.
En intressant historia från kyrkan är att anledningen till att det endast finns en ängel som stöder den övre nivån är att påven Alexander VII, och skulptören Fancelli vägrade då göra en till.

Kyrkan har öppet dagligen 7.30 – 12.30 och 16.30 – 19.30.

San Luigi deo Francesi

Detta är den franska nationella kyrkan i Italien och man kan fråga sig varför man bör besöka denna. Saken är den att här finns ett otroligt verk av Caravaggio, nämligen hans berömda triptyk med målningar. Intressant är att den första versionen av hans målning Sankt Matteus och ängeln refuserades av kyrkan eftersom helgonet hade smutsiga fötter.

Kyrkan har öppet dagligen mellan 8 – 12.30 och 15.30 – 19, stängt torsdag eftermiddagar.

Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15