Rom i Italien


Italien - Ett land i Europa

Italien är mångas drömresemål. God mat, fotboll, sol och bad, kultur, mode, historia – här finns något för alla.

Italien är en republik i södra Europa, vars utseende påminner om en stövel med en boll (Sicilien). Man talar italienska.
Landet gränsar till Frankrike, Monaco, Schweiz, Österrike och Slovenien. I norr finns fantastisk skidåkning, och i söder härliga badorter. Öarna Sardinien och Sicilien är de största öarna som tillhör Italien.
Inom landets gränser finns dessutom de två självständiga staterna Vatikanstaten och San Marino.
I de södra delarna av landet, där man är betydligt mer beroende av jordbruk än i norr, lever många ett mer traditionsenligt liv än i de modernare industristäderna. Det är även stora skillnader i ekonomi och arbetslöshet, till exempel uppgick arbetslösheten i den nordöstra delen (2005) till 3,2%, medan 17,7% är arbetslösa i syd.

Landet var med och grundade Europeiska kol- och stålunionen 1951 och är idag med i EU och har även Euro som valuta. De har dessutom varit medlemmar av militäralliansen NATO sedan dess start 1949.

Italien blev en egen stat 1861 men dess historia går betydligt längre tillbaks. Romarna och Romariket har varit framstående ända sedan före Jesus tid.
Under tidigt 1920-tal avskaffades landets parlamentariska styre av dåvarande fascistiske diktatorn Benito Mussolini. Under andra världskriget var denne i allians med Hitler.
1946 tog en omröstning plats och monarkin ersattes med en republik, två år senare infördes en ny konstitution som gjorde Italien till den parlamentariska demokrati det är idag.
Nuvarande presidenten, Silvio Berlusconi, är mycket omtalad i media. Inte minst då han har en otrolig maktposition över den eftersom han äger stora delar av Italiens TV- och radiokanaler, samt tidningar.

Katolicismen är inte längre en officiell religion i landet, men den vanligaste. I vissa delar av landet har man en betydligt striktare syn på religion än i andra, dessutom erbjuder alla skolor undervisning i den katolska religionen.
Italienarna är berömda för sitt mode, och många av de stora modehusen kommer härifrån. Läder och skor är andra produkter som man är känd för, likaså pastan, pizzan och de goda vinerna.

Den italienska fotbollsligan är sedd världen över likaså en del av dess operor.
Italienarna själva beskrivs ofta som temperamentsfulla och passionerade.
Vill ni läsa mer om Italien och olika turistorter i Italien så kan ni alltid ta och besöka någon av följande sidor.
Semestersida om Venedig
Sida om Milano i Italien


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15