Rom i Italien


Forum Romana i Rom

Ett besök på Forum Romana är ett besök bak i historian. Här får man se delar av vad som en gång var en av Romarrikets mest betydelsefulla platser.

För över 3000 år sedan var detta en enkel begravningsplats, men allt eftersom Roms vällde växte, så växte även platsens betydelse. Under 1000 år var det en symbol för det republikanska liv man levde, för folket. Sin höjdpunkt hade platsen på 600-talet f Kr, efter att man dikat ut träskmarkerna och den förste romerska kejsaren Agustus började förvandla staden till en allt mer attraktiv plats.

Inne på området finns bland annat Septimius Severusbågen, en triumfbåge som hyllar kejsarens segrar i Mellanöstern. Den uppfördes 203 e Kr av hand söner, och är än idag väl bevarad och vacker.
Även den gamla senaten, Curia, har behållit sitt ursprungliga utseende från 200 e Kr. En del delar är renoverande, men bland annat det flerfärgade originalgolvet är kvar. Här rådslog 300 senatorer på ett upphöjt golv med en plattform för talaren, och det är spännande att föreställa sig hur en dag i senaten faktiskt såg ut.

Här finns även ett vackert rundtempel, Vestatemplet, med en tillhörande palats. Det var på sin tid centrum för en av Roms mest högaktade sekter, distingerade prästinnor som vaktade en helig eld och levde ett liv med flertaliga privilegier.

När man besöker området ska man även vandra runt och se titusbågen, som är Roms äldsta bevarade båge uppförd 81 e Kr av kejsar Domitianus. I relifierna kan man se en skildring av soldater som plundrar Det Allra Heligaste i Jerusalem, ett hedersmoment till hans bror Titus och far Vespasianus.

Vill man beundra häpnadsveckande monument finns här bland annat Castor- och Polluxtemplet, som idag består av tre pelare, Maxentius och Konstantins basilika vilket är tre enorma skulpturerade rundbågade valv, samt även både Vespasianus, Saturnus, och Antoninus och Faustinas-tempel.

Forum Romaum bär ett visst lugn över sig, och det är en fascinerande upplevelse.
Man bestämmer hur lång tid man vill spendera här allt utifrån hur intresserad man är. Dock ska man inte missa den storslagna vyn och översiktet från någon av de höga kullarna vid ändarna.
Platsen ligger nära Colluseum så det är perfekt att kombinera med en förmiddag där.
Vill man lära sig mycket och få reda på information som guideböckerna glömmer, rekommenderas det att betala de cirka 10-20 euros som en guidad grupptur kostar. Dessa kombineras ofta med Colluseum och man får förtur i köerna.


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15