Rom i Italien


Fontana di Trevi i Rom

Mitt i centrala Rom ligger denna vackra fontän, känd inte minst för att Anita Ekberg badade i den iLa Dolce Vita. Att besöka fontänen är ett måste, läs varför här.

Legenden säger att om man kastar ett mynt med ryggen mot fontänen, och inte tittar tillbaks, så kommer man återvända till Rom. Betydligt hälsosammare än vad man tidigare sa, att man skulle dricka ur fontänen för att få tur.


Fontana di Trevi i Rom

Fontänen byggdes 1640 av Giovanni Lorenzo Bernini. Den är inympad i bakre delen av palatset Palazzo Colonna, vilket Nicola Salvi byggde 1736, då han även byggde in den i palatset.
Fontänen utgör änden av Acqua Vergine-akvedukten, som anlades 19 f Kr efter att en källa mirakulöst sprang upp och upptäcktes av en jungfru.

Den högra reliefen i fontänen visar därför just denna jungfru, och den vänstra reliefen visar Augustus som byggde akvedukten. Fortfarande idag är det denna källa, från 19 f Kr, som förser fontänen med vatten.
Detta är dock inget ovanligt för Rom, många av de kanaler och avloppssystem som byggdes av Romarna, används fortfarande idag.

Iden med fontänen är att den sprudlar av liv från vatten, att det finns överallt; i sprunget i jorden, i fontänen, och i luften som droppar. I fontänen finns även havsguden Neptunus, som sagt, den är i sin helhet mycket inspirerad av vatten.

Området kring fontänen är mycket trevligt och det är en härlig stämning. Där finns små kaféer, restauranger och goda glasstånd, helt enkelt en perfekt plats att sätta sig ner och ta det lite lugnt.
Eller varför inte sätta sig runt den stora fontänen, och bara njuta. Belysningen är otroligt vacker, både dagtid som kvällstid. Ett tips är att gå till den både på dagen och kvällen, det är två helt olika upplevelser.

I närheten (vid Piazza di Pietra) finns även den svenska fotomodellen Malin Perssons servering, Bokbaren Salotto 42, där man kan njuta av svenskinspirerade italienska rätter. Restaurangen drivs av Malin och hennes man, men det är oftast hennes föräldrar, Thomas och Gun, som serverar.

En nackdel med fontänen är dock att den i högsäsong kryllar av både turister och försäljare, men man kan lätt slippa undan genom att gömma sig i den närliggande kyrkan eller gå in på någon av de lugna smågatorna i närheten.

Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15