Rom i Italien


Colosseum i Rom

Mitt bland de antika husen och vackra stadslandskapet i centrala Rom, ryms några av stadens mest storslagna antika lämningar, Colosseum.

Den runda amfiteatern byggdes mellan 72 och 80 e Kr av kejsar Vespasianus (det slutfördes dock av hans son Titus).
Runt området finns dock mycket annat att se, såsom , Mamertine-fängelset, Konstantins triumfbåge, T rajanus forum, Neros Gyllene (underjordiska) lusthus och Mussolinis palats.


Colosseum i Rom

Colosseum, som är områdets huvudattraktion, är som sagt en gammal teater där man på romartiden hade strider mellan vilda djur, avrättningar, teater och gladiatorspel. Allt som allt kunde teatern ta 50 000 åskådare, vilket är mer än någon stadium idag.
Man skulle kunna säga att mottot på Colosseum gjordes av kejsar Titus när han invigde teatern och utlyste ett 100 dagars festspel, där bland annat 5 000 vilda djur dödades, allt för att underhålla människor. Att slakta djur som sport var lagligt ända fram tills 523 e Kr.

Idag har man renoverat bygget, men många orginaldelar finns fortfarande kvar. Dessutom finns här anläggningar som visar precis hur det en gång såg ut. Var åskådarna satt och vart djuren hölls till fånga.
Delar av bygget har även en gång i tiden brutits ner och använts till andra byggen i staden, såsom bland annat Fontana di Trevi.

När man besöker Colosseum kan det bara bra att ha en guide. Som många andra platser i Rom får man företräde i kön och en guidad tur med headset. Väljer man att använda en studentguide är det vanligt att man endast betalar i dricks.
Fördelen med att ha guide är att man inte bara får se byggnader, utan får även höra historier och varför saker ser ut som det görs, vem som byggde det, hur det har renoverats och lite andra historier om dåtidens stormän.

Vill man besöka Neros Gyllene hus, som sägs vara ett av de största och praktfullaste palatsen någonsin i Rom, måste man ha guide (vilket bör bokas i förväg).

Mamertine-fängelset är för den som vill se den dystra sidan av Rom. Här sägs apostel Petrus vara fängslad. Fångarna släpptes ner genom ett hål, och kom aldrig ut.

Colosseum har öppet från kl 9.00 till solnedgången, likaså de andra platserna.


Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15