Rom i Italien


Bra att veta om Rom

Säsonger

Att åka till Rom är fantastiskt när som på året. Varje årstid har dock sin egna charm, beroende på vad man vill ha ut av besöket kan det bra att vara medveten om de olika säsongerna.
Om man besöker Rom på vintern gäller det att vara beredd på kyla. Det är kallt, men dessvärre ingen chans för snö. Åker man dock hit innan jul, är julshoppingen otrolig. Gatorna är vackert utsmyckade, stämningen på topp, och vilken bättre plats att uppleva lite kristen jul historia om inte här.
För extra shoppingsugna är även rean i mitten av januari att rekommendera.

Sommaren är raka motsatsen till vintern (i alla fall vädermässigt), Rom är som sagt känt för sin hetta och klarar man inte av det ska man vänta med sitt besök till höstkanten. Men är man beredd på värme och har svala kläder med vattenflaska i högsta hugg fungerar det alldeles utmärkt, en del uppfattar till och med varningarna om hetta som lite överdrivna.

Den absolut vackraste tiden att besöka Rom är våren. Lagom varmt, blomstrande parker och man orkar med det man vill.

Pengar

Valutan i Rom är Euro. Det bästa sättet att växla pengar på är på bank, där får man bäst valuta. Bankomater finns överallt i staden och är det bekvämaste sättet att få lokal valuta. Att betala med kreditkort är inga problem (förutom i de minsta restaurangerna och butikerna), och det är relativt säkert.

Säkerhet

Det gäller att vara uppmärksam när man är i Rom. Ficktjuvar och folk som vill lura dig är vanligt. Var därför extra försiktig på folktäta platser, tunnelbanan, bussen, marknader och så vidare. Se dessutom till så att ingen överpriserar och lurar dig bara för att du är utländsk turist.

Nödnummer

113 för allmänna situationer, 112 för polisen, 118 för ambulans och 115 för brandkåren.

Sjukvårdsförsäkring

Enligt lag har vi som EU-medborgare rätt till vård i andra EU-länder. Var dock observant med att ta med ditt sjukförsäkringskort från försäkringskassan.
Apoteken är dock, som i många andra länder, väldigt duktiga och kan hjälpa till med mycket.

Övrigt

Telefonautomater, Internet och post fungerar ungefär som i Sverige, posten är dock lite långsammare.Bilder från Rom

Rom reseberättelser

Här kan ni läsa användarnas egna reseberättelser från Rom. Samt även skriva egna
Vädret i Rom
Väder i Rom
11 grader
Blåser ca 1 mps.
Solen går upp: 7:35
Solen går ner: 16:43
Uppdaterades: 25/12 19:15